Expositie “Verbonden vrijheid” van Ans Markus
[Floating-Button id=”1″]
Vanaf zondag 16 oktober 2022 is in Museum Slager de expositie ‘Verbonden Vrijheid’ van Ans Markus te zien. De expositie toont vele werken, nieuwe en bekende, uit het grote en veelzijdige oeuvre dat Ans Markus als kunstenaar heeft opgebouwd en met als rode draad: diepe intermenselijke betrokkenheid. Het is de eerste tentoonstelling van Ans Markus na 5 jaar.
In de expositie toont Ans Markus onder andere werken uit haar serie ‘Verdraagzaamheid & Respect’. Aandachtstrekker is een groot schilderij met 150 olieverfportretten van 150 jonge vrouwen en mannen. Het werk staat voor de kunstenares Ans Markus: groot vakmanschap, goede kwaliteit, en diepe betrokkenheid en openheid naar de wereld. De gezichten op het schilderij stralen uit: welke geaardheid, welke huidskleur of welk geloof bij je hoort, wij zijn iedereen en wij verdienen het respect van iedereen.
De werken van Ans Markus worden al vanaf de jaren 80 door een breed publiek gewaardeerd. Ans Markus is autodidact. Op haar 11e begon ze met tekenen. Op haar 21e werd ze onverwacht moeder en er volgden met haar toenmalige man pittige jaren. Ze tekende en schilderde intussen door, scheidde op haar 30e, verhuisde op haar 40e naar Amsterdam. Ze had vele exposities en haar werk kreeg steeds meer aanzien. Ans Markus ontwikkelde zich verder met haar dochter Sigrid als haar trouwe muze. In de jaren 90 schilderde ze veel portretten onder andere van drie ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en koningin Beatrix. Vanaf eind jaren 90 verzorgt ze schilderworkshops in haar expo-atelier op het Prinseneiland. Ans Markus heeft inmiddels vele tentoonstellingen in binnen- en buitenland gehad en er staan elf boeken op haar naam. In deze periode is ook de waardering vanuit de Museumwereld sterk toegenomen.
In haar schilderijen is de ontwikkeling te zien van omgaan met onzekerheden naar een steeds opener blik op de wereld om haar heen, een bredere oriëntatie en meer spirituele inhoud. De expositie in Museum Slager bevat werken uit de verschillende periodes en cyclussen, zoals ‘Hommages aan moderne klassieken’, ‘Handen van mijn Moeder’, ‘Medea’, ‘Godshuizen’, uiteraard de schilderijen met de ‘Windsels’ waar het 40 jaar geleden mee begon en speciaal voor ’s-Hertogenbosch een olieverfschilderij van de St. Jan.
Het 24-luik ‘De cirkel is rond’ toont flitsen uit ieders leven, vanaf de geboorte tot aan de dood. In ‘Verborgen verdriet’ zien we portretten van onder andere dakloze mannen, geschilderd nadat ze enkele jaren aan dak- en thuislozen les had gegeven bij het Leger des Heils in Amsterdam. Ook is een collectie te zien van de bronzen beelden die Ans Markus in de laatste jaren heeft gemaakt. Haar persoon en werken zijn altijd gekenmerkt gebleven door ambachtelijkheid, ernst en discipline en een teruggetrokken leven in de wereld van haar atelier. In de afgelopen maanden, tijdens de oorlog in Oekraïne, ontwierp ze iets totaal anders: vredesduiven in perspex. Ook deze broches alsmede haar laatste boek “Wat als..” zijn aanwezig in Museum Slager.
De laatste exposities van Ans Markus waren overzichtstentoonstellingen in Museum de Fundatie in Zwolle en in Museum Jan in Amstelveen. In augustus 2020, tijdens de Corona-epidemie, overviel haar de ziekte kanker. Na enkele operaties en zes chemobehandelingen is zij weer te vinden in haar geliefde atelier op het Prinseneiland. ‘Wat als… ‘gaat over haar ziekteproces en herstel.
Ans Markus ziet uit naar de nieuwe expositie: “’Verbonden Vrijheid’ is de goede titel. Die past bij deze tijd, omdat we weer verbinding zoeken. Vanwege corona, maar ook vanwege andere ontwikkelingen in de wereld.”
Website: https://www.ansmarkus.nl/
Nog enkele artikelen over Ans Markus: