“Geen Kerst zonder Santons” – boeiende presentatie Ingrid van Leeuwen over een fameuze Franse kersttraditie
Op weg naar kerst verzorgt Ingrid van Leeuwen op zaterdag 10 december aanstaande om 16.00 uur een presentatie over de ‘Crèche de Santons’ – de beroemde Provençaalse kerststallen, die vaak enkele maanden lang in Provençaalse huishoudens staan te pronken.
Zuid-Frankrijk kent veel eeuwenoude kersttradities, met eten, drinken, cultuur en folklore. De “Crèche de Santons” zijn daarvan een prominent voorbeeld. Het inrichten van de Crèche is een tijdrovende bezigheid. Naast en samen met Maria en Jozef, de os en de ezel worden ook een visvrouw of een pottenbakker, figuren uit het Provençaalse dorps- en boerenleven uit de 19e eeuw, opgesteld.
Al deze typische dorpsbewoners (“Santons”) vertellen hun eigen belevenissen. Zoals de blinde man die zijn zoon voor de kribbe terugvindt. Hij weet niet dat een zwerver zijn zoontje heeft gestolen, maar naderhand berouw toont voor de kribbe van kindje Jezus. Verder prijzen allerlei handelaren, soms luidruchtig, hun waren aan: knoflook, kazen, olijven of provencaalse kruiden. En dit alles met veel tromgeroffel en gitaarmuziek. Op de uitgestrekte velden rondom de steden in de Provence snijden vrouwen de sterk geurende lavendel voor de verkoop, terwijl jonge, elegante Arlésiennes zich klaar maken om uit te gaan in de stad. De Crèche vormt geen statisch geheel. Naast de vele 19e eeuwse figuren zijn in deze kerststallen ook moderne Santons te zien, zoals “jeux de boulesspelers” of bekende Franse popartiesten!
Ingrid van Leeuwen is cultuur en culinair historica. Zij is van jongs af aan geboeid door het verleden en studeerde geschiedenis aan de universiteit van Nijmegen. Daarna is ze vele jaren werkzaam in middelbaar- en hoger onderwijs. Een kleine 10 jaar geleden startte Ingrid van Leeuwen met “Histo-tainment”, een cultureel bedrijf dat sfeervolle bedrijfsuitstapjes en lezingen met historische maaltijden verzorgt. Ze combineert hiermee haar professionele, academische achtergrond met haar voorliefde voor kunst, muziek en….kokkerellen, zorg dragen voor historische gerechten die bij de presentatie passen. Ook bezoekers van de presentatie op 10 december kunnen genieten van Provencaalse borrelhapjes: diverse kleine tartelettes met artisjok, olijven, geitenkaas en niet de vergeten de kruiden uit de Provence als rozemarijn ambachtelijke en tijm.
Spreker
-
Drs. Ingrid van LeeuwenCultuur en culinair historica
Ingrid van Leeuwen is cultuur en culinair historica. Zij is van jongs af aan geboeid door het verleden en studeerde geschiedenis aan de universiteit van Nijmegen. Daarna is ze vele jaren werkzaam in middelbaar- en hoger onderwijs. Een kleine 10 jaar geleden startte Ingrid van Leeuwen met “Histo-tainment”, een cultureel bedrijf dat sfeervolle bedrijfsuitstapjes en lezingen met historische maaltijden verzorgt. Ze combineert hiermee haar professionele, academische achtergrond met haar voorliefde voor kunst, muziek en….kokkerellen, zorg dragen voor historische gerechten die bij de presentatie passen. Ook bezoekers van de presentatie op 10 december kunnen genieten van provencaalse borrelhapjes: diverse kleine tartelettes met artisjok, olijven, geitenkaas en niet de vergeten de kruiden uit de Provence als rozemarijn ambachtelijke en tijm.