Sinds 1771 rusten 27 werken van Hollandse meesters op de zeebodem bij Finland. Zij waren op weg naar Catharina II in Rusland die ze een plekje in de Hermitage had toebedacht. Vastgesteld is dat de romp van het schip, Vrouw Maria, in verrassend goede staat verkeert; hoe de staat van de schilderijen is, hangt af van de verpakking die ze moest beschermen. Een berging wordt voorbereid. Wat afgebeeld is op de schilderijen staat beschreven in een veilingboekje. Dit was van grote waarde voor de realisatie van het TV-programma: De Gezonken Meesters.
Kunstenaars op allerlei gebied worden uitgedaagd een werk te maken dat geïnspireerd is op een van de meesterschilders. Op zondag 2 februari was dat Gabriël Metsu die leefde in de zeventiende eeuw en bekend was om de veelal erotische verwijzingen in zijn werk. Uit de honderden inzendingen in de vrije categorie werden er dertig genomineerd voor de eerste prijs. Jan-Hein Arens uit Vught was een van hen. “De opdracht was heel duidelijk”, vertelt hij. “Het formaat van het werk stond vast, er moest minstens één persoon op voorkomen en twee voorwerpen. Het thema moest verleiding zijn en er moest een nis te zien zijn. Verder ben je volledig vrij.” Dat laatste bleek wel uit wat we zagen op de tv. In heel Nederland werd drie maanden getimmerd, geborduurd, gesneden, gezaagd en gekleid. Maar vooral geschilderd.
De inzending van Jan-Hein is nu te zien in Museum Slager. De jury prees de verbinding die hij legt met de belangstelling van jongeren. Hij heeft gekozen voor de erotische symbolen die verwijzen naar het vrouwelijke en mannelijke geslachtsdeel: een perzik en een aubergine. Arens werkt altijd met de combinatie verf en inkt. Eveneens gebruikt hij teksten. We zien bij twee gave vruchten twee getekende figuren waarbij de jongen het meisje achter een raam (nis) vraagt naar buiten te komen. Haar antwoord is dat ze waarschijnlijk huiswerk moet maken. “Ze laat de deur op een kiertje vanwege het woordje waarschijnlijk”, legt de kunstenaar uit. “De vroegere schilderkunst zit boordevol symbolen die de kijker moet zien te ontdekken. Dat frivole heb ik zo proberen te vangen.” Drie dagen per week werkt Arens in zijn atelier aan zijn creaties, de overige twee dagen begeleidt hij studenten en stagiaires op het Sint-Lucas College in Boxtel. Let u vooral op de in 3 D geprinte lijst, vol met perziken en aubergines in een mooi klassiek patroon.