In de tentoonstelling ‘Reincarnation of Hieronymus Bosch’ stelt Van de Griend actuele vragen ter discussie en worden thema’s als postkolonialisme, culturele verschillen en de onderlinge relatie van de mens belicht. Voor Van de Griend is kunst haar communicatiemiddel. In haar schilderijen en beelden combineert ze op sublieme wijze stijlen uit het verleden met de fictie van vandaag. “Kunst mag ageren en irriteren, als het maar wat doet, iets in beweging zet.” aldus Van de Griend.
REINCARNATION OF HIERONYMUS BOSCH
Eveline van de Griend toont wat meestal liever niet gezien wil worden en daarmee treedt zij in de voetsporen van Hieronymus Bosch. “Zijn werk heeft me geïnspireerd om kunstenaar te worden. Bosch was een vertaler van zijn tijd en je proeft de gekte in zijn schilderingen. Je duikt een verhaal in en ontdekt steeds iets nieuws. Dat heb ik ook nagestreefd, maar dan vertaald naar deze tijd, met mijn blik op de wereld. We leven in een complexe tijd. We worden geregeerd door angst. Nationalisme steekt de kop op. Die vibe pik ik op met mijn kunst.”
De schilderijen zijn verweven met symboliek en onderstrepen de band van Van de Griend met niet-westerse kunst. Van de Griend groeide op in Nederland, Engeland en Rusland en bracht een groot deel van haar kindertijd door in Afrika. Deze landen en de vele reizen hebben haar beeldvorming en waarneming op de wereld gevormd.
MEET-AND-GREET
Op 31 maart van 13.00 -15.00 organiseert Museum Slager een MEET-AND-GREET met Eveline van de Griend. Er bestaat tevens de mogelijkheid om het boek persoonlijk te laten signeren door de kunstenares.
De expositie is nog geopend t/m 7 april 2019.