Piet Slager
‘s-Hertogenbosch 1871 – 1938 ‘s-Hertogenbosch.
De oudste zoon van Petrus Marinus, Piet Slager, was een begaafd landschapsschilder en evenals zijn vader een uitzonderlijk bekwaam portretschilder. Uit zijn werk blijkt al meer de invloed van het impressionisme zoals te zien in zijn stadsgezichten en landschappen.
Piet Slager was bijna 40 jaar verbonden aan de Koninklijke School te ‘s-Hertogenbosch, waar hij les gaf aan o.a.: Noud Paashuis, Marius de Leeuw, Charles Grips en Jan van den Thillart. Zijn zussen Jeannette en Corry, en echtgenote Suze Velsen kregen van hem les.
Hij kreeg vele opdrachten voor het schilderen van de portretten van Brabantse overheidsfunctionarissen. Onder invloed van het impressionisme geeft hij zijn werken een lossere toets, vooral in zijn landschappen en stadsgezichten.
In het museumarchief bevindt zich een zeer kort artikel van Huib Luns uit het tijdschrift “Kunst en Letteren” van 11 november 1931. Huib Luns schreef dit ter gelegenheid van de 60e verjaardag van Piet Slager. Huib en Piet kenden elkaar goed. In Huibs woorden: ze waren “confraters”. Huib Luns gaf vijf jaar leiding aan de Koninklijke School voor Kunst, Techniek en Ambacht in ’s-Hertogenbosch, waar Piet Slager hoofddocent was. Dit artikel geeft een beeld van hoe men toen, in de jaren 30 van de vorige eeuw, aankeek tegen deze “uitstekende portretschilder” Piet Slager. Het artikel ziet u hieronder.